Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes prima misiune pe Marte, marcând prima misiune interplanetară a lumii arabe

Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes prima misiune pe Marte, marcând prima misiune interplanetară a lumii arabe
Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes prima misiune pe Marte, marcând prima misiune interplanetară a lumii arabe. FOTO: Time Magazine
Publicat: 20/07/2020, 15:24
Actualizat: 20/07/2020, 15:28

Emiratele Arabe Unite au lansat cu succes sonda, botezată „al-Amal” sau „Hope”duminică, marcând prima misiune interplanetară a lumii arabe – și prima dintre cele trei misiuni internaționale pe Planeta Roșie din această vară.

Sonda Hope a decolat din Centrul Spațial Tanegashima din Japonia, după o întârzierea de săptămâna trecută din cauza vremii nefavorabile. Racheta solidă s-a separat cu succes de vehiculul de lansare, iar sonda a stabilit o comunicare în două sensuri cu segmentul de la sol din Dubai.

Sonda Al Amal, așa cum este numită în arabă, este de așteptat să ajungă pe Marte până în februarie 2021. Va fi prima dată când Emiratele Unite au orbitat pe Marte, iar sonda va rămâne pe orbită un an marțian – echivalentul a 687 de zile pe Pământ – pentru a aduna date despre atmosfera lui Marte, transmite CNN.

„Este o onoare să fii parte a eforturilor globale de a explora spațiul profund”, a replicat contul oficial al misiunii Hope Mars, după lansare.”

Sonda Speranței este punctul culminant al fiecărui pas pe care oamenii au făcut-o de-a lungul istoriei pentru a explora profunzimile necunoscute ale spațiului.”

Statele Unite și China se angajează, de asemenea, în misiunile Marte în această vară. Perseverance Rover de la NASA și Tianwen 1 din China trebuie să se lanseze între sfârșitul lunii iulie și începutul lunii august, deși data exactă va depinde de condițiile de lansare zilnică.

Aceste trei țări se lansează toate în această vară datorită apariției unei ferestre bienale atunci când Pământul și Marte sunt apropiate împreună, făcând călătoria puțin mai scurtă.

NASA și-a adus felicitările după lansarea reușită a lui Hope, scriind pe pagina oficială de Twitter: „Vă doresc o călătorie de succes și aștept cu nerăbdare să vă descoperiți când vom explora amândoi Marte … abia aștept să vă alăturați în călătorie!”

Sectorul spațial în creștere

Sonda Hope este cel mai recent și cel mai ambițios pas din Emiratele Arabe Unite.
Emiratele Arabe Unite au lansat sateliți  în 2009 și 2013  dar au fost dezvoltate împreună cu parteneri din Coreea de Sud. Țara și-a fondat agenția spațială în 2014 și a stabilit obiective ambițioase, inclusiv o colonie pe suprafața marțiană până în 2117.

Oficialii guvernamentali au vorbit anterior despre programul spațial ca un catalizator pentru creșterea sectorului STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică).

Simpla realizare a fost atât de departe o fază impresionantă pentru țara Golfului. Majoritatea misiunilor de pe Marte durează între 10 și 12 ani pentru a se dezvolta – dar oamenii de știință din Emiratele Unite au avut doar șase ani pentru a realiza proiectul.

Pentru a construi nava spațială, s-au asociat cu o echipă din SUA, la Laboratorul pentru fizică spațială și spațială a Universității din Colorado Boulder. Și pentru a găsi un obiectiv științific inedit pentru misiunea Hope, au consultat Grupul de analiză a programului de explorare a planetei (MEPAG), un forum creat de NASA pentru a planifica explorarea planetei Marte.

Au decis să folosească Hope pentru a construi prima imagine completă a climatului lui Marte pe tot parcursul anului marțian, a spus Sarah Al Amiri, conducerea științei misiunii.

„Ceea ce este unic în această misiune este că, pentru prima dată, comunitatea științifică din întreaga lume va avea o viziune holistică asupra atmosferei marțiene în diferite momente ale zilei în diferite anotimpuri”, a spus Sharaf într-o informare pre-lansare.

Studierea sistemului meteorologic al lui Marte, inclusiv schimbările în atmosferă și climă, ar putea ajuta la o înțelegere a modului în care Marte – o planetă care obișnuia să împărtășească caracteristicile cu Pământul – a mers de la a avea râuri și lacuri la a nu avea apă pe suprafața sa, spuse Al Amiri.

Pentru a combina împreună puzzle-ul, sonda va avea ca scop să ia diverse măsurători, permițând să exploreze diferite teorii. Al Amiri spune că echipa este interesată în special de o posibilă legătură între furtunile de praf și pierderea de hidrogen și oxigen – blocurile de apă din atmosferă marțiană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
FOTO. Prezentatoarea știrilor sportive, gafă la TV! Ce s-a văzut în direct
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Doar de o secundă a fost nevoie pentru ca Moni să pice în ghearele morții...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Sunt viu”. Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Care este starea...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Pleacă de la Știrile Pro TV. Trece la Antena 1 după 26 de ani
Andrei Caramitru îi umilește pe românii care câștigă mai puțin de 1.500 de euro
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Astronomii au observat lumina de la unii dintre cei mai vechi quasari din Univers
×